
Je ligt net lekker in bed, bijna in dromenland… en BAM. Je partner draait zich om, een auto rijdt voorbij, de verwarming maakt een klikgeluid – en daar lig je weer. Wakker. Als lichte slaper lijkt het alsof élk geluid of beweging je nachtrust saboteert. Maar waarom gebeurt dit? En belangrijker: hoe zorg je ervoor dat je niet de rest van je leven met oordopjes onder je kussen moet slapen?
Waarom ben jij een lichte slaper?
Niet iedereen slaapt als een baksteen. Lichte slapers hebben vaak een gevoelig brein dat alert blijft op omgevingsgeluiden. Dit heeft een evolutionaire reden: in de oertijd was het handig als iemand in de groep een lichte slaper was om roofdieren of andere gevaren op tijd op te merken. Tegenwoordig is de grootste dreiging echter je snurkende partner of een voorbijrijdende scooter, maar je brein reageert nog steeds alsof er een sabeltandtijger op de loer ligt.
Daarnaast spelen ook stress, slaaphygiëne en genetica een rol. Sommige mensen zijn van nature gevoeliger voor geluiden, terwijl anderen door een onregelmatig ritme of een stressvolle periode lichter slapen dan normaal.
Hoe sluit je je beter af van je omgeving?
Gelukkig zijn er manieren om jezelf minder vatbaar te maken voor nachtelijke verstoringen:
❖ Witte ruis of natuurgeluiden 🎵
Door een constante, rustgevende achtergrondgeluid te gebruiken, zoals een white noise of regen- of zee-geluiden, maskeer je plotselinge geluiden die je uit je slaap kunnen halen.
❖ Oordopjes – maar let op! 👂
Oordopjes kunnen wonderen doen als je last hebt van omgevingsgeluiden. Maar hier komt het tricky gedeelte: je brein is slim en gaat geluiden compenseren. Stop je ineens met oordopjes, dan lijkt elk geluid nóg harder. Je creëert dus een nieuwe slaapassociatie, waardoor je afhankelijk wordt van die oordopjes. De oplossing? Zorg dat je ze altijd bij je hebt, óf zoek naar een manier om je slaap minder afhankelijk te maken van externe hulpmiddelen.
❖ Verduisterende gordijnen & een goed slaapklimaat 🛏️
Soms ligt het niet alleen aan geluid, maar ook aan licht of een onrustige slaapomgeving. Zorg voor een donkere kamer, een aangename temperatuur en zo min mogelijk prikkels.
❖ Affirmaties: kalmeer je brein met je eigen stem 🧘♂️
Als je wakker wordt van een geluid en je begint jezelf op te jagen (“Ugh, daar gaan we weer, ik ga NOOIT meer in slaap vallen”), dan maakt dat het alleen maar erger. Probeer in plaats daarvan bewust een paar kalmerende zinnen tegen jezelf te zeggen:
• Ik ben hier veilig.
• Het is oké, ik blijf rustig.
• Ik hoef niet perfect te slapen om morgen goed te functioneren.
Dit helpt je om niet in een staat van frustratie of alertheid te schieten, waardoor je sneller weer in slaap valt.
❖ Sleep divorce – als de storende factor naast je ligt 💑
Als je partner de grootste boosdoener is (snurken, woelen, andere slaaptijden...), dan kun je overwegen om apart te slapen. Dit klinkt dramatischer dan het is, en kan juist een redding zijn voor je relatie én je nachtrust. Meer weten? Lees hier alles over sleep divorce.
Conclusie: het draait om wat werkt voor jou
Licht slapen is vervelend, maar gelukkig zijn er manieren om beter af te sluiten van storende factoren. Of je nu kiest voor oordopjes, white noise, een ander slaapritme of een sleep divorce, het belangrijkste is dat je een oplossing vindt die bij jou past.

Hi, ik ben Lynn, oprichter van MindWaves. Gespecialiseerd in slaap, stress en energiebeheer. Ik help individuen en organisaties om hun welzijn te verbeteren en optimaal te presteren aan de hand een herstellende slaap.
Wil je meer weten? Neem gerust contact met me op voor advies en ondersteuning.
Comments